Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !



Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...



Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!





19 mayo 2012

La prevenció en Logopèdia



Les estratègies encaminades a la prevenció, en l’àmbit de salut, han demostrat ser social i econòmicament viables. Tot i això sembla que encara no entenen ben bé el paper que pot adquirir la prevenció.

L’ article que resenyem sobre la prevenció en logopèdia critica el fet de que les polítiques destinen recursos i creen procediments per a suavitzar la repercussions d’algunes malalties quan aquestes ja estan establertes. No seria millor destinar recursos cap a una bona prevenció? Si això fos així molts d’aquests pacients no haurien hagut d'obtenir recursos. Estem en una societat més preocupada per frenar símptomes que per prevenir-los.

Quina és la funció del logopeda pel que fa a la prevenció?

Definim prevenció en matèria de veu amb tres nivells diferenciats:

Primer nivell: informació i educació sanitària en la població com l’entrenament dels que tenen un paper actiu en aquest àmbit amb l’objectiu de reduir el número de casos amb patologies.

Segon nivell: es refereix a la identificació i detecció precoç amb l’objectiu de reduir la prevalença de les patologies i la seva duració.

Tercer nivell:  es relaciona amb tractaments, teràpies, tècniques i diverses rehabilitacions i intervencions destinades a reintegrar un pacient en el seu entorn social, laboral i familiar. L’objectiu d’aquest nivell és reduir la incidència d’incapacitats cròniques així com les conseqüències funcionals de les patologies.


Han de ser els logopedes els encarregats d’elaborar les eines necessàries des de la patologia del llenguatge per complementar la informació i facilitar l’accés a ella, tant per part de la població com pels propis professionals.

La logopèdia és una disciplina jove que s’ha centrat en prioritat fins fa poc en la intervenció i no sobre la prevenció, aquest aspecte ara està cobrant importància, al menys a nivell teòric. Encara falten moltes més investigacions sobre aquest àmbit i molta més divulgació per a una sensibilització de la societat en quan a prevenció.

Andreu Sauca. Acerca de la prevención en Logopedia. Logopedia.net, 05/03/01. Disponible a: http://www.e-logopedia.net/articles/prevencion.html


Regina Vinyals Rallo

2 comentarios:

  1. Interessant! Felicitats pel blog! Sóc mestre i pot ser que algun dia em trobi amb casos com els que tracteu. Gràcies per compartir la informació. Felicitats Regina i companyia!

    ResponderEliminar
  2. Hola Regina!

    No mireu gaire el bloc n?jejejj ja que n contesteu o tardeu molt..jejj M'agradaria poder contactar amb tu per tal d'informar-me millor sobre el tema, ja em coneixes pero no puc posar-me en contacte de cap manera...si algu ho llegeix i pot fer-li arribar els missatges...gracies!!! Felicitats pel bloc!

    Per si voleu visitar el bloc de la meva classe..
    http://blocs.xtec.cat/quartedumar/
    Graciesss

    ResponderEliminar