Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!

10 mayo 2012

La deglució atípica

La deglució atípica es basa en la mala postura i un ús inadequat de la llengua durant la deglució. Hi ha una pressió anterior o lateral de la llengua amb els arcs dentaris. La posició de la llengua es anterior, és a dir, es posa entre els incisius o toca la cara posterior quan acaba la fase de masticació i realitza una pressió contra els dents durant la fase de la deglució.

Dins de les característiques més concretes de la deglució atípica podem  distingir entre les  anatòmico-funcionals i de la deglució.

Les peculiaritats de la part anatòmico-funcional poden ser manca de segellat labial, llavis hipotònics, respiració bucal, llengua hipotònica amb mala col·locació (avançada o interdental) i maloclusions dentals i maxil·lars.

I quant a les característiques de la deglució podem trobar la malaptesa en la realització de moviments de la deglució de davant cap enrere, la masticació es produeix a la zona anterior de la boca en lloc de realitzar-la amb els molars (moviment semblant al de la succió), còdol alimentari armant contra els incisius, apareixen restes de menjar i saliva als llavis (pel segellat labial), moviments compensatoris de cap i coll, i finalment és freqüent trobar paladar ogival estret que dificulta la ubicació de la llengua correctament.  


Alguns dels consells que donen els especialistes són:

-          Estar durant el dia amb la boca tancada.
-          No estar durant el dia amb la llengua entre les dents.
-          Mastegar amb els molars i amb la boca tancada.
-          Deglutir mastegant, triturant i fent el bol alimentici.
-          No moure el cap a l’hora de deglutir i no contraure els músculs del voltant de la boca.

Els signes d’alerta són bastants. Els principals són: el nen respira per la boca i sempre té la boca oberta, té el llavi superior curt i es deixen veure les dents, fa ulleres i està pàl·lid, les dents superiors es recolzen sobre el llavi inferior, quan empassa contrau els llavis i la barbeta, i finalment pronuncia malament alguns fonemes, com la /s/.

Aquí us deixo un vídeo que parla sobre la deglució atípica envers la deglució normal. Madiha Yousaf 

No hay comentarios:

Publicar un comentario