Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !



Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...



Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!





10 mayo 2012

"Musicoteràpia: ajuda a nens amb TEA"


Els dies 5 al 8 d’octubre de l’any 2011 es va celebrar el Primer Congrés Argentí de Musicoteràpia en commemoració del 45è aniversari de l’Associació Argentina de Musicoteràpia, a Buenos Aires. L’objectiu d’aquesta celebració era integrar la visió d’aquells que tenen professions afins a aquesta teràpia.
D’entre els diversos temes tractats durant aquests quatre dies, he seleccionat el capítol de l’aplicació de la musicoteràpia en nens amb l’espectre autista. És un treball del Servei TEA Salut Mental Pediàtrica de l’Hospital Italià de Buenos Aires.

Segons Wing, les principals alteracions en l’espectre autista són trastorns de la interacció social, trastorn de la comunicació verbal i no verbal, i absència de la capacitat simbòlica i conducta imaginativa. La musicoteràpia pretén treballar aquestes alteracions i fomentar-ne d’altres musicals.
Està basada en fonaments neurobiològics, en la Teoria biomèdica del Dr. Taylor: la música i el llenguatge verbal són dos sistemes diferents de comunicació, però quan cantem actua el caràcter bi-hemisfèric. 


Intervenció logopèdica treballant amb musicoteràpia


El llenguatge musical i verbal tenen localitzacions cerebrals diferents, però tots dos són capaços de transmetre informació cultural, social, emocional i intel·lectual. Aleshores, la música és considerada llenguatge, ja que és un vehicle de comunicació equiparable a altres sistemes de llenguatge.  
Aquesta teràpia, aplicable a nens amb Trastorns Generalitzats del Desenvolupament, trastorns inclosos dins l'espectre de l'autisme, treballa les habilitats motrius, sensopercetives, cognitives, emocionals i expressives. Això demostra que totes les funcions superiors intervenen en aquesta tècnica. La musicoteràpia, doncs, permet rehabilitar funcions neuropsicològiques.

La celebració d’aquest congrés, crec, afavorirà l’intercanvi de coneixements respecte els objectius i aplicacions de la musicoteràpia. El primer ha sigut a Buenos Aires, però esperem que l’abordatge arribi arreu i hi hagi una continuïtat per tal d'ajudar a millorar el diagnòstic dels nens amb TEA o TGD.



Font de l’article

Nuzzi M, Marsimian N, Baetti S. Musicoterapia: un aporte desde la perspectiva interdisciplinaria en el tratamiento del autismo. ASAM. Asociación Argentina de Musicoterapia [en línea] 2011 [10/05/2012]; 84-88. Disponible aquí.

Font de la imatge
Tuajudes.com [sede web]. Fundació Catalunya Caixa, Obra Social; 2010 [accés 10/05/2012]. Disponible aquí.


Andrea Roldán

No hay comentarios:

Publicar un comentario