Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!

19 mayo 2012


EL BRUXISME; com afecta a l’ATM?

El bruxisme és un hàbit inconscient de serrar o carrisquejar les dents.


"Està relacionat o potenciat amb situacions d’estrès, nervis, ansietat, etc." És un hàbit que es dóna normalment a la nit mentre dormim.


Aquesta alteració funcional provoca diverses conseqüències com ara:  
- el desgast de les dents, disminuint poc a poc la seva alçada i fent-les més petites (imatge 1)
- problemes de contractures i dolors musculars de cap i coll
-  i alteracions a l’articulació temporomandibular (ATM).

Imatge 1
L’ATM és una articulació que connecta la mandíbula amb la part lateral del crani. (imatge 2). Es tracta d’una de les articulacions més importants del nostre cos ja que és la que ens permet fer moviments funcionals necessaris per la parla i l’alimentació.
Imatge 2

Els símptomes que es poden produir a nivell d’aquesta articulació són:


Sorolls, com clics al obrir i tancar la boca


  Bloqueig a l’hora de obrir i tancar la boca


  Dolor a la zona pròxima a l’orella


"El tractament més utilitzat per al bruxisme és una fèrula o placa de descarrega" (imatge 3) ja que el contacte de les dents amb el plàstic permet que la mandíbula es col•loqui en una posició adequada, relaxant els músculs masticatoris i disminuint la pressió sobre les dents.

És recomanable també, en casos molt extrems de bruxisme, fer teràpies i aprendre a relaxar o a fer massatges suaument sobre els músculs del voltant de la mandíbula, aprendre tècniques per reduir l’estrès, evitar mastegar xiclets i badallar. Si es pateixen els símptomes del bruxisme, seria convenient que es consultes a l’odontòleg i que es tractés amb l’ajuda d’un logopeda o psicoterapeuta.

Imatge 3
Odontocat; el portal d’odontología. Prevenció. Última actualització el 20 d’Agost de 2001. Disponible a: http://www.odontocat.com/bruxisme.htm

Slideshare; Última actualització el 14 de Maig de 2010. Disponible a: http://www.slideshare.net/jbsans/bruxisme-4099058

MedlinePlus; última axtualització el 19 d’Abril de 2012. Disponible a: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/ency/article/001227.htmNoelia Fernández

No hay comentarios:

Publicar un comentario