Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !



Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...



Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!





15 mayo 2012

“Ser bilingüe ajuda a minvar els símptomes de la demència"


Un nou estudi demostra que tenir un domini de més d’un idioma pot aconseguir una millor salut mental. Aquesta investigació, publicada a la revista “Trends in Cognitive Sciences” , estudia si el fet de ser una persona bilingüe produeix algun efecte favorable sobre els símptomes de les demències. El resultat és positiu, els autors afirmen que té una certa importància en el grau de recuperació.
Abans de publicar aquesta investigació, hi havia estudis amb nens que afirmaven que el fet de parlar més d’una llengua tenia un efecte favorable en el desenvolupament cognitiu. Per tant, el que s’ha investigat en aquest darrer estudi, portat a terme per la doctora Ellen Bialystok, de la Universitat de York,  és l’efecte que produeix sobre els adults.
Bialystok, juntament amb altres col·laboradors, informen que les xarxes de control cognitiu que permeten que una persona pugui parlar dues llengües per igual,  poden millorar la flexibilitat mental, és a dir, aquestes persones tindran una major facilitat per assimilar els canvis, processaran la informació de forma més eficaç i també tindran una millor “reserva cognitiva” (capacitat cognitiva que una persona durant la seva vida acumula dels coneixements culturals, aprenentatges acadèmics i intel·lectuals).

Aquesta reserva cognitiva, segons l’estudi de la Dra. Bialystok, alentirà els símptomes en les persones que pateixen algun tipus de demència, ja que com han pogut observar en una persona monolingüe apareixen abans els símptomes que en una persona bilingüe.
La Dra. Bialystok i els seus companys creuen que això és degut a que el fet de tenir facilitat per parlar dues llengües provoca una reorganització d'unes certes xarxes del cervell, creant una base més efectiva pels controls executius.

Fonts de l’article:

·         Ser bilingüe previene la demencia.Diario La Vanguardia. Edición digital;[actualizado el 29/03/2012; acceso 7/05/2012]disponible en aqui

 

·         Enciclopedia de salud, dietética y psicología. Enciclopediasalud. Edición digital;[16/03/2012; acceso 9/05/2012] disponible en aqui

Font de la imatge:

·         Josu Sierra; blog. Edición digital;[actualizado el 18/04/2010; acceso 16/03/2012] disponible en aqui

Ana Pons Victori

No hay comentarios:

Publicar un comentario