Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!

14 mayo 2012

Teràpia Miofuncional. Què és?


Teràpia miofuncional

Què és?

És una disciplina que s’encarrega d’intervenir, ja sigui per prevenir, corregir i diagnosticar  les possibles disfuncions que poden interferir en la producció de  la parla. També intervé en les diferents estructures del sistema orofacial.

Aquesta intervenció pot realitzar-se a qualsevol edat. Els processos que s’utilitzen serveixen per:

-       Restaurar l’equilibri de les estructures òssies i musculars que intervenen, també es poden incloure estructures properes que intervenen de forma indirecta.

-       Establir noves actituds de comportament

-       Eliminar o reduir les parafuncions

-       Fer que l’estètica del pacient millori


Què cal saber per dur-la a terme?

Per poder aplicar aquesta teràpia és imprescindible conèixer els processos de producció de la parla, les estructures que hi  intervenen, a més cal  de saber com s’articulen els fonemes de la llegua emprada.

Àrees d’aplicació de la teràpia miofuncional

Com he dit a la definició,  el ventall d’aplicacions de la teràpia es molt diversa, per tant, trobem una gran varietat de sectors d’aplicació. Per exemple:
Patologies funcionals (dislàlies, deglucions atípiques).

Malformacions ja siguin facials, cranials i bucals (disglòssies, maloclusions). Patologies neurològiques o neuromusculars (disfagia, disàrtria).

Pacients amb infermetats neurodegeneratives.


Classificació d'activitats

Les activitats poden ser molt diverses, però trobem una classificació segons la participació o no del pacient en les pràxies.

El pacient pot realitzar les activitats de forma voluntària o bé el professional pot executar-les sense que el pacient intervingui.

Font de l’article:


AFICAVAL  [Internet]. Comunitat Valenciana: Associació de Fissurats i Llavi Leporí de Castelló, València i Alacant; 2012 [consulta el 14 de maig de 2012]. Disponible a:
Grace Benalcázar Pijal

No hay comentarios:

Publicar un comentario