Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !



Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...



Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!





14 mayo 2012

Teràpia Miofuncional. Què és?


Teràpia miofuncional

Què és?

És una disciplina que s’encarrega d’intervenir, ja sigui per prevenir, corregir i diagnosticar  les possibles disfuncions que poden interferir en la producció de  la parla. També intervé en les diferents estructures del sistema orofacial.

Aquesta intervenció pot realitzar-se a qualsevol edat. Els processos que s’utilitzen serveixen per:

-       Restaurar l’equilibri de les estructures òssies i musculars que intervenen, també es poden incloure estructures properes que intervenen de forma indirecta.

-       Establir noves actituds de comportament

-       Eliminar o reduir les parafuncions

-       Fer que l’estètica del pacient millori


Què cal saber per dur-la a terme?

Per poder aplicar aquesta teràpia és imprescindible conèixer els processos de producció de la parla, les estructures que hi  intervenen, a més cal  de saber com s’articulen els fonemes de la llegua emprada.

Àrees d’aplicació de la teràpia miofuncional

Com he dit a la definició,  el ventall d’aplicacions de la teràpia es molt diversa, per tant, trobem una gran varietat de sectors d’aplicació. Per exemple:
Patologies funcionals (dislàlies, deglucions atípiques).

Malformacions ja siguin facials, cranials i bucals (disglòssies, maloclusions). Patologies neurològiques o neuromusculars (disfagia, disàrtria).

Pacients amb infermetats neurodegeneratives.


Classificació d'activitats

Les activitats poden ser molt diverses, però trobem una classificació segons la participació o no del pacient en les pràxies.

El pacient pot realitzar les activitats de forma voluntària o bé el professional pot executar-les sense que el pacient intervingui.

Font de l’article:


AFICAVAL  [Internet]. Comunitat Valenciana: Associació de Fissurats i Llavi Leporí de Castelló, València i Alacant; 2012 [consulta el 14 de maig de 2012]. Disponible a:




Grace Benalcázar Pijal

No hay comentarios:

Publicar un comentario