Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!

01 mayo 2011

Fonètica: " los sonidos del español"

La fonètica és l'estudi dels sons de la parla. És la branca de la lingüística que estudia la producció i percepció dels sons d'una llengua específica. 

En el seu estudi, la parla es divideix en tres moments diferenciats:

         - Producció dels sons
         - Transmissió de sons
         - Percepció dels sons

Hi ha diferents branques de la fonètica que estudien aquests diferents moments:

·         Fonètica articulatòria: és el procés d'emissió dels sons. Descriu com es  produeixen els sons, els òrgans que hi intervenen, les característiques articulatòries que presenten aquests sons.

·         Fonètica acústica: és el procés de transmissió. Estudia les propietats acústiques dels sons i com es transmeten pel medi en forma d'ones sonores (intensitat, timbre, sons ...)

·         Fonètica perceptiva: és la branca de la fonètica que relaciona els mecanismes de percepció i interpretació dels sons de la parla. 

Des de la Universitat d'Iowa (ubicada a la regió central dels Estats Units) van fer una guia complerta de la fonètica del Castellà, que inclou diagrames, sons i exemples.

A continuació us explicaré el funcionament de la web:

Per començar trobem el "mode d'articulació"  on hi ha: oclusives, fricatives, africades, espirants, laterals i vibrants. Seguidament trobem el "lloc d'articulació" que pot ser: labial, coronal, palatal, dorsal i gutural. Per acabar tenim la sonoritat dels sons de la veu que poden ser sords o sonors.
També hi  trobem un altre apartat que inclou les vocals (altes, mitjanes i baixes), les semi-consonants (anterior i posterior), les semi-vocals (anterior i posterior) i els diftongs (creixents i decreixents).
De cada punt esmentat anteriorment hi ha una petita explicació, els sons, com els produïm, exemples i podem escoltar com sona el fonema, com veiem a la següent imatge.


http://www.uiowa.edu/~acadtech/phonetics/spanish/frameset.html


Cristina Molist

2 comentarios:

 1. Gracias por el comentario en el blog, lo primero. Yo también aprendo de blogs como éste, y encuentro recursos muy interesantes. Éste, en concreto, me vendrá genial para los chicos más grandes o los adultos que se resisten a la "rr". Espero que no les importe que me lo lleve al blog.
  Un saludo

  Natalia
  logopediacreativa.blogspot.com

  ResponderEliminar
 2. Claro que no, lo bueno que tiene esto es poder compartir!

  ResponderEliminar