Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !



Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...



Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!





16 mayo 2011

Plataforma Telemàtica: Prevenció dels trastorns de la veu en els docents



La veu és l’eina principal de comunicació per al docent i si no s'utilitza bé, hi ha un gran risc de patir problemes de veu.
Quant a les mesures preventives per aquest col·lectiu són fonamentals ja que no només es veu afectada la qualitat vocal, sinó que la patologia vocal desencadena dificultats a diferents nivells: personals, pedagògiques, assistencials o administrivo-laborals entre altres.
Les mesures preventives s’han de fer des de dos nivells:

a) Sobre els nivells de risc externs com condicions tèrmiques, acústiques i arquitectòniques dels espais de docència.
b) Sobre la mateixa persona: formant-la envers l’ús de la seva veu; és a dir, que utilitzi adequadament el sistema bucofonatori per tal d’evitar patologies.

Per tal de donar resposta a aquestes necessitats va sorgir “Espaiveu”, un grup de logopedes especialitzades en veu i prevenció de la patologia vocal que han creat un curs telemàtic de prevenció dels trastorns de la veu. Aquest curs treballa sobre com prevenir la fatiga vocal, conèixer els hàbits d’higiene i l’ergonomia vocal, com millorar el gest postural per facilitar un gest vocals més adequat. Espaiveu es presenta amb una metogologia de tipus teòric-pràctic. Tots els aprenentatges es fonamenten en la interacció entre els participants i l’ordinador.
Aquest curs està destinat principalment als docents ja que formen el col·lectiu amb més facilitat per presentar disfonies, entre altres. Però cal dir que també és una proposta interessant per altres col·lectius de professionals que tinguin la veu com eina principal de treball: locutors, advocats, telefonistes…
Aquest projecte, curs o treball ha estat guanyador de la Beca Guixà (7a edició).
La página de “l’espaiveu” és:
Hi trobareu informació com: el bloqueig respiratori, com ha de ser una bona prevenció, nombroses lesions amb el concepte, característiques, epidemiologia, gest vocal i tractament de cadascuna; les funcions dels diferents especialistes com l’otorrinolaringòleg o ORL, foniatre i logopeda; publicacions i curiositats.

També s'hi recullen alguns vídeos com aquest, on es pot veure el procés de fonació d'una laringe sana:


O aquest altre, on s'aprecia la constricció muscular que es produeix quan la veu es rasposa. Una fonació perllongada d'aquest tipus pot arribar a provocar una patologia vocal.


Informació extreta de:
Revista del Col·legi de Logopedes de Catalunya, [20] Gener 2011. Logopèdia.
Pàgina web de "L'espaiveu", abans esmentada.
Marian Artigues Gual.

No hay comentarios:

Publicar un comentario