Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !



Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...



Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!





05 mayo 2011

Els ximpanzés parlen, menteixen i fan poesies amb el llenguatge de signes?


                         



Deborah i Roger S. Fouts (psicòlegs comparatius) han dedicat més de 40 anys treballant amb ximpanzés que no només han après a comunicar-se amb el llenguatge de signes, sinó que també han après a mentir i a fer poesia.

Aquesta parella explica que finalment han pogut “tancar la boca” a molts científics com Noam Chomsky, on negaven aquest possibilitat comunicativa.

Els Fouts van continuar els treballs que havien iniciat un altre matrimoni on la NASA els i va cedir el ximpanzé Washoe. Washoe era una femella de ximpanzé que va ser introduïda en un entorn humà on només es parlava el llenguatge de sordmuts. Després d’intentar ensenyar-li el llenguatge oral, (el qual només van aconseguir que digues 4 paraules “mamá”, “papá”, “taza”, “arriba” desprès de 6 anys d’ensenyament) van optar per aprofitar el moviment natural de les seves mans per comunicar-se, i van decidir criar Washoe com una nena sorda, amb el llenguatge de signes de EE.UU.

Washoe va aprendre més d’un centenar de signes només veient com es comunicava l’equip d’investigació. Aquesta ximpanzé la van investigar fins la seva mort (2007).

Tot i així, durant tots aquests anys el matrimoni va poder observar com Washoe havia passat el llenguatge a la seva “família” fins arribar a nivells sorprenents com, arribar a parlar ells sols mentre “llegien” una revista, ja que eren capaços de posar nom a les coses que ells veien. “Parlaven com una família”. Deborah va explicar que els primats també sabien mentir. Així que amb una gravació que se’ls i va fer van veure com Dar (de la família de Washoe) li feia creure a Washoe que Loulis (també de la família) l’havia maltractat i es tirava el terra ensenyant-li i demanant-li amb signes a la seva mare una “abraçada”.

Poesia per simis
 Una altre gravació que va ser sorprenent va ser en la que un dels ximpanzés repetia les paraules “llorar” llorar; rojo, rojo; silencio, silencio; divertido, divertido”. Pels investigadors era tot una enigma fins que un amic seu que era poeta els i va dir que els signes d’aquestes paraules eren similars i que es tractava d’una al·literació de la llengua de signes, per tant, una composició poètica?.

Roger Fouts deia: "Hay evidencias de que son capaces de aprender los signos, de ordenarlos y conversar, tienen una sintaxis, incluso son capaces de inventar y transmitirlos",

Un matrimoni satisfet de jubilar-se després de treballar tants anys amb ximpanzés.

Marta.C



No hay comentarios:

Publicar un comentario