Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !



Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...



Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!





04 mayo 2011

Quin paper juga la logopèdia en la malaltia de Parkinson?

"La malaltia de  Parkinson (EP) és un trastorn neurodegeneratiu crònic que dóna lloc a una incapacitat progressiva, la qual és provocada per la destrucció de cèl·lules de la substància negra. Patir la malaltia de Parkinson no només implica un trastorn del moviment, sinó que també es veuen afectats altres àmbits, com el cognitiu, l’expressió d’emocions i la funció autònoma" (definició extreta de: http://ozono-valencia.com/tratamientos)

Molts dels casos de malaltia de Parkinson (75-90%) pateixen trastorns de parla i veu durant el curs de la malaltia. Els símptomes més comuns són:
-          - Baixa intensitat de la veu (hipofonia)
-          - Monotonia
-          - Ronquera
-          - Veu velada 
-          - Articulació imprecisa    
-          - Ritme de veu accelerat
-          - Trastorns en la deglució

L’origen d’aquests símptomes encara no és del tot precís, però probablement sigui degut a la rigidesa i l’escassa amplitud dels moviments dels músculs implicats. El que sí és segur, és que aquests símptomes són un obstacle pels pacients de Parkinson a l’hora de tenir una bona qualitat de vida. És per això que és convenient l’avaluació d’aquests símptomes per part d’un logopeda, i iniciar la intervenció tan aviat com sigui possible. 

L’objectiu principal de la intervenció logopèdica en el Parkinson és millorar la qualitat de vida dels pacients, ja que els símptomes esmentats anteriorment poden comportar una mala comunicació amb la família, el treball, etc., afectant la seva vida social. Així doncs, les persones amb Parkinson, per millorar la seva comunicació i fer-se entendre, adopten tècniques derivades de la intervenció logopèdica. Alguns exercicis que constitueixen aquesta intervenció estan relacionats amb la respiració, relaxació, emissió i articulació per millorar la intel·ligibilitat; també hi ha altres tècniques amb l’objectiu de millorar l’alimentació per la presència de trastorns en la deglució, evitant així, per exemple, la desnutrició.    

Podem esmentar àrees que es treballen en la intervenció logopèdica:                       
-          - Rehabilitació del control postural
-          - Rehabilitació de la respiració
-          - Rehabilitació de la motricitat orofacial
-          - Rehabilitació articulatòries
-          - Rehabilitació de les funcions laríngies
-          - Rehabilitació de la prosòdia



Resumint, es pot afirmar que la logopèdia juga un paper fonamental en el desenvolupament psicosocial del pacient pel fet de tenir la capacitat d’ajudar a millorar la qualitat de vida d’aquests pacients, a més de l’aportació sanitària en el cas de les correccions de les alteracions deglutòries.

FONTS CONSULTADES:



C. Bel

No hay comentarios:

Publicar un comentario