Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !



Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...



Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!





14 mayo 2011

Logopèdia i Alzheimer: Federación de Asociaciones de Familiares de Enfermos de Alzheimer y otras Demencias de la Comunidad de Madrid


La malaltia de l’Alzheimer és incurable, degenerativa i terminal, és considerada la demència més comuna actualment. En general, es diagnostica en persones majors de 65 anys, tot i que s’han trobat casos d’aparició precoç,  però són molt poc freqüents.

Cada cas és un món, no obstant això, hi ha símptomes força comuns. En els seus inicis és molt difícil de detectar-la, ja que els primers símptomes es poden confondre amb simples efectes de l’edat o causa de l’estrès. El símptoma més comú, i el que normalment fa detectar la malaltia, és la pèrdua de memòria, sobretot en aspectes apresos recentment.

Seguidament, a mesura que va avançant la malaltia apareixen símptomes com la confusió, la irritabilitat, l’agressivitat, canvis d’humor, pèrdua de memòria a llarg termini i de sensibilitat, entre d’altres.

Hi ha molts centres on es tracta l’Alzheimer des del punt de vista de millorar l’estat de vida dels afectats i sobretot de donar ajudes als familiars per afrontar i saber actuar davant d’aquesta situació.

"La Federació d’Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer i altres Demències de la Comunitat de Madrid és una Organització No Lucrativa fundada l’any 1.999 i que compta amb una llarga trajectòria professional, sent òrgan representatiu de les Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer i altres Demències de la Comunitat de Madrid que en formen part.  A més a més, col·labora i coopera de forma activa amb diversos organismes, tant públics com privats, que treballen en l’àmbit sociosanitari de l’Alzheimer i altres demències; realitza una crítica constructiva de les accions que desafavoreixen una atenció i assistència adequades i òptimes dirigides al malalt i la seva família."

Aquesta federació ofereix tot un llistat de serveis entre els quals hi trobem l’atenció logopèdica, on s’hi realitzen tallers que consisteixen en una avaluació i intervenció individualitzada de les àrees del llenguatge afectades perquè el pacient pugui mantenir aquestes funcions del llenguatge i la comunicació, duent a terme una rehabilitació i una prevenció dins del que sigui possible.

Dins de cada sessió logopèdica s’avalua i s’intervé utilitzant treballs de repeticions, comprensió auditiva i lectora,  expressió oral i escrita, càlcul, automatismes, pràxies orals, linguals i facials, tècniques respiratòries i per últim treballs no verbals.

Aquesta atenció logopèdica és du a terme tenint en compte els següent objectius:

-          Avaluació dels punts esmentats anteriorment amb la intenció de realitzar una intervenció individualitzada correcta.

-          Manteniment o millora del pacient en les habilitats comunicatives, la comprensió oral, la comprensió escrita, l’articulació, la respiració, l’expressió oral i escrita i el càlcul.


-          Millorar la independència i la qualitat de vida del pacient.


Per a més informació sobre els seus serveis podeu consultar la seva pàgina web: http://www.fafal.org/


A. Garriga

No hay comentarios:

Publicar un comentario