Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !



Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...



Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!





01 mayo 2011

Fonètica: " los sonidos del español"

La fonètica és l'estudi dels sons de la parla. És la branca de la lingüística que estudia la producció i percepció dels sons d'una llengua específica. 

En el seu estudi, la parla es divideix en tres moments diferenciats:

         - Producció dels sons
         - Transmissió de sons
         - Percepció dels sons

Hi ha diferents branques de la fonètica que estudien aquests diferents moments:

·         Fonètica articulatòria: és el procés d'emissió dels sons. Descriu com es  produeixen els sons, els òrgans que hi intervenen, les característiques articulatòries que presenten aquests sons.

·         Fonètica acústica: és el procés de transmissió. Estudia les propietats acústiques dels sons i com es transmeten pel medi en forma d'ones sonores (intensitat, timbre, sons ...)

·         Fonètica perceptiva: és la branca de la fonètica que relaciona els mecanismes de percepció i interpretació dels sons de la parla. 

Des de la Universitat d'Iowa (ubicada a la regió central dels Estats Units) van fer una guia complerta de la fonètica del Castellà, que inclou diagrames, sons i exemples.

A continuació us explicaré el funcionament de la web:

Per començar trobem el "mode d'articulació"  on hi ha: oclusives, fricatives, africades, espirants, laterals i vibrants. Seguidament trobem el "lloc d'articulació" que pot ser: labial, coronal, palatal, dorsal i gutural. Per acabar tenim la sonoritat dels sons de la veu que poden ser sords o sonors.
També hi  trobem un altre apartat que inclou les vocals (altes, mitjanes i baixes), les semi-consonants (anterior i posterior), les semi-vocals (anterior i posterior) i els diftongs (creixents i decreixents).
De cada punt esmentat anteriorment hi ha una petita explicació, els sons, com els produïm, exemples i podem escoltar com sona el fonema, com veiem a la següent imatge.


http://www.uiowa.edu/~acadtech/phonetics/spanish/frameset.html


Cristina Molist

2 comentarios:

  1. Gracias por el comentario en el blog, lo primero. Yo también aprendo de blogs como éste, y encuentro recursos muy interesantes. Éste, en concreto, me vendrá genial para los chicos más grandes o los adultos que se resisten a la "rr". Espero que no les importe que me lo lleve al blog.
    Un saludo

    Natalia
    logopediacreativa.blogspot.com

    ResponderEliminar
  2. Claro que no, lo bueno que tiene esto es poder compartir!

    ResponderEliminar