Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !



Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...



Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!





17 mayo 2011

Càncer de laringe i erigmofonia



cáncer de laringe  Foto de archivo - 7286271


Què és el càncer de laringe?

El càncer de laringe és una malaltia provocada per l'aparició de cèl·lules canceroses (malignes) a la laringe. Aquest càncer suposa l'aparició d'un tipus de tumor maligne que afecta  les cèl·lules de la laringe, que és l'estructura on resideixen les cordes vocals i comunica amb la faringe per damunt i amb la tràquea per sota i és un dels òrgans essencials de la fonació.

El càncer de laringe és freqüent a l'Europa mediterrània, on representa el 3% dels càncers en l'home i el 0,2% en les dones. És el més freqüent dins dels tumors de cap i coll, representant un 30-40% dins d'aquests tipus de càncers.

És  freqüent en l'home entre els 45 i 70 anys i presenta la seva màxima incidència al voltant dels 60 anys d'edat.


Etiologia del càncer de laringe


No obstant això, s'han determinat altres factors de risc, com el fet de patir de reflux gastroesofàgic, tenir antecedents de radiació o haver estat sotmès a un trasplantament de laringe. També sembla haver-hi una connexió entre les persones amb obesitat i aquest tipus de càncer, encara que aquesta relació no es coneix ben bé.

Símptomes
  • irritació de la gola que no desapareix
  • dolor quan s'empassa
  • canvi del to de la veu
  • disfonia
  • aparició d'una massa fibrosa a la gola (tumor)eix exactament les raons d'aquesta relació
  • tos
  • sorolls respiratoris anormals

Tractament
El càncer de laringe s'aborda tant amb tractament medicoquirúrgic que inclou medicaments que eliminen les cèl.lules canceroses, i la intervenció quirúrgica, que extirpa la zona afectada de forma parcial o total, així com el tractament logopèdic, encarregat de la recuperació de la fonació mitjançant la veu esofàgica.

A nivell medicoquirúrgic trobem les següents tècniques per combatre el càncer de laringe:

-Radioteràpia (ús de rajos X en dosis elevades o altres rajos d'alta energia per eliminar les cèl·lules canceroses)

-Cirurgia (extirpació del càncer)

-Quimioteràpia (ús de medicaments per eliminar les cèl·lules canceroses).
 
Tractament logopèdic

Erigmofonia

Recobrar la veu és possible després de la laringectomia total, gràcies a l'aprenentatge de l'erigmofonía.

"Erigmofonía" és el terme tècnic per designar la paraula articulada per mitjà de la veu esofàgica. Amb el tractament logopèdic, no només es recupera la fonació, sinó que s'arriba a crear un òrgan substitutiu (neoglotis) boca esofàgica.

La tècnica pròpiament dita comporta, primer, l'adquisició dels tres mecanismes bàsics següents:

A -Independència dels bufs
B -Injecció
C -Rot automàtic (o, si això no és possible, rot voluntari)

Vegem cada un d'aquests punts:


A-Independència de bufs : Abans de l'operació, es posava en marxa automàticament una expiració cada vegada que es començava a parlar. La veu laríngia no és més que una expiració sonoritzada. Després de l'operació, hi ha una tendència a fer el mateix procediment encara que això s'hagi tornat inútil, ja que l'aire expirat s'escapa per l'orifici del coll i no és en absolut utilitzable en la parla. L'objectiu, és aconseguir una respiració controlada a fi d'escapar a la reacció instintiva del reforç expiratori.


B i C- Injecció automàtica per bloqueig i rot automàtic: A la pràctica els dos fenòmens s'encadenen, per la qual cosa els abordem conjuntament. Realitzar la injecció és provocar el pas a la part alta de l'esòfag d'una petita part de l'aire contingut a la faringe per mitjà d'una lleugera compressió de l'aire de la boca. Si es realitza aquesta injecció amb suficient lleugeresa i facilitat, la petita quantitat d'aire introduïda en la part alta de l'esòfag serà remesa de seguida per aquest, gràcies a l'elasticitat de la seva paret, amb un so (rot) que permet articular sons en veu alta;  l'única cosa important és la manera de fer la injecció, no cal preocupar-se pel rot, aquest, vindrà per si mateix automàticament, en la mesura en què es facin injeccions fàcils, flexibles, moderades i romanent relaxat i còmode.



Estefania Garcia
Existeixen diferents factors cancerígens essencials  però el  principal és el consum de tabac i alcohol.

1 comentario:

  1. Després del pacient que va venir a fer-nos la xerrada a classe, s'entèn molt bé aquesta tècnica!

    ResponderEliminar