Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !



Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...



Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!





26 abril 2011

Autisme La Garriga

Autisme és una paraula que "prové del grec i significa tancat en un mateix". L'autisme és un trastorn del desenvolupament que apareix durant els tres primers anys de vida i afecta al desenvolupament cerebral normal de les habilitats socials i de comunicació. La persona autista "té dificultats per relacionar-se amb tot allò que l’envolta", viu tancada en si mateixa. Tal i com es comenta al video, "1 de cada 155 nens presenta un trastorn en l’espectre autista i els homes tenen 4 vegades més probabilitats de presentar-lo que les dones".
L’autisme influeix en l’ús del llenguatge, els hi costa entendre tant el llenguatge com els gestos. També influeix en les habilitats socials, ja que tenen dificultats per interaccionar amb altres persones i per expressar i entendre els sentiments, i per últim, en el comportament, "tenen habitis reiteratius i no els  agraden els canvis".
Els símptomes en les persones autistes es poden detectar en dues etapes:
-      Precoç: durant els primers anys de vida.
-      Tardana: es veu que el nen té una capacitat limitada per establir relacions amb els altres, per exemple, a l’hora de jugar.
Algunes persones milloren amb el tractament i l’edat, tot i que durant tota la vida han de seguir amb el tractament, ja que no té cura.

Com a tractament s’utilitza:
-      Teràpia conductual: mitjançant una sèrie d'exercicis se’ls ensenya que hi ha un entorn i la interacció que han de mantenir.
-      Medicaments: per tractar les alteracions derivades de l’autisme com l’ansietat, la depressió o el trastorn obsessiu-compulsiu.
  
En el programa Batega, de la televisió L’Hospitalet van tractar el tema de l’autisme amb el Doctor Francesc Cuxart i van ensenyar la tasca que es realitza al projecte Autisme La Garriga.

El projecte Autisme La Garriga proporciona atenció i tractament global durant totes les etapes de la vida a les persones amb autisme i la informació necessària a les famílies amb persones autistes. Aquest projecte va néixer l’any 1975 de mans d’un grup de pares i professionals, i en l’actualitat ja porten 35 anys treballant. 

El doctor Francesc Cuxart comenta sobre el llenguatge en persones amb autisme que, aproximadament el 50% dels autistes no arriben a desenvolupar llenguatge oral. I el 50% que l’arriba a desenvolupar poden tenir un llenguatge exclusivament ecolàlic, amb repetició de paraules sense sentit, o presentar un llenguatge correcte però amb grans dificultats per establir una conversa recíproca.


font: programa Batega: http://digital-h.cat/web/televisio/programa/tags/Batega
        projecte autisme la garriga: http://www.autisme.com/

Sofia M.

1 comentario:

  1. Us convido a visitar el blog:
    http://davidvendrellllaurado.blogspot.com.es

    Aquest blog ja está tancat. Está format per 60 posts, i cal començar a llegir-lo a partir del post núm. 1.

    Es la trista historia de l'expulsió escolar, del Centre CERAC-APAFACC, de La Garriga, del nen David Vendrell Llauradó (autisme de Kanner), despres de set anys escolaritzat en aquell centre.

    ResponderEliminar