Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!

28 abril 2011

INTEL•LIGÈNCIA A TOTA PASTILLA

Reportatge de Luís Miguel Ariza.
Revista "MUY INTERESANTE", Abril 2011

“Recents troballes inviten a imaginar un futur en què els psicofàrmacs milloraran notablement les nostres habilitats mentals.”

¿Com canviaria la nostra vida si amb una simple injecció al cervell augmentéssim mil vegades la nostra memòria visual?
Podríem recordar-nos de cares, matricules de cotxe, dates, noms... durant mesos, se’ns quedarien gravats a la ment textos només llegint-los una vegada!!
Seria possible?
Potser d’aquí uns anys, sí.

Zafaruddin Khan, neurocientífic hindú de la Universidad de Málaga, ha trobat  el mètode per a què això sigui possible. Evidentment està en plena recerca, per això les proves encara no s’han administrat a humans.
Aquest mètode es basa en una injecció estereotàctica –procediment utilitzat comunment per alguns cirurgians del cervell- d'un còctel especial que fa que s’incrementi la segregació de la proteïna RGS14 (ajudant de la memòria fotogràfica) en les neurones del còrtex visual, intervenció que modifica l’activitat de l’àrea anomenada V2 (part de l àrea visual).

Actualment existeixen alguns fàrmacs en desenvolupament en contra de l’Alzheimer:
- Antihistamines: alerta, atenció i cognició.
- Ampakines: memòria a llarg termini (MLLT).
- Inhibidors de la fosfodiesterasa: memòria a llarg termini (MLLT).
- Activadors del receptor nicotínic de l’acetilcolina: atenció, memòria i altres facetes cognitives.
- HT-0712: memòria a curt termini (MCT).

Aquests fàrmacs podrien ser utilitzats en persones sanes per enfortir la ment si es demostra la seva eficàcia i seguretat.
Khan diu que “el 80% de la informació arriba al nostre cervell mitjançant la via visual, però hi ha altres rutes sensorials: l’oïda, el tacte, l’olfacte...Pensem que la RGS14 podria modelar i augmentar tot els tipus de memòria existents”.
Alguns experiments amb animals genèticament alterats suggereixen que aquesta proteïna alenteix l’aparició de malalties com l’Alzheimer, el Parkinson, l’esquizofrènia...
La dicotomia radica en una base ètica:
“S'hauria de permetre també l’administració d'aquests compostos a persones sanes?
Ens convertiríem en una societat amb individus més creatius i intel·ligents (ambdues relacionades amb la memòria) però, ens convindria recordar tot tipus d’esdeveniments?”
La lectura  d'aquest reportatge m’ha fet relacionar-lo amb un altre d’un altre tema:

Fa un segle, Santiago Ramón y Cajal va assenyalar que les neurones poden canviar les seves connexions entre su, i convé entrenar-les.

Si modelem l’òrgan de pensar amb l’experiència, fins a quin punt és possible millorar-lo?

Podríem fer quelcom per a que l’Alzheimer i el Parkinson no succioni la nostra ment quan siguem grans o almenys per retardar la seva aparició? 

Vegem algunes propostes per exercitar la nostra matèria grisa:
- Llegir. Es tracta de llegir llibres, revistes amb històries que estimulin la nostra curiositat i imaginació.
- Fer càlcul mental, deixar de banda la calculadora.
- Aprendre un altre idioma o a tocar un instrument.
- Fer exercici físic (de forma moderada i contínua).

Personalment, opino que el mètode de la injecció no acaba d’estar malament (per a persones sanes), però si aquest tipus de malalties neurodegeneratives es poden remeiar o evitar amb altre tipus de propostes... fem-les!

Podeu mirar aquest link de la FAE.


Noemí Marruecos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario