Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !



Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...



Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!





03 abril 2011

Entrevista a Anna Civit des del programa Batega


Batega ens presenta el tema de la logopèdia amb una entrevista dirigida d’Esther Castarnado (presentadora del programa) cap a Anna Civit, degana del Col·legi de Logopedes de Catalunya.
Què és la logopèdia?
La veu és el vehicle de comunicació del llenguatge oral, cada paraula està formada per un grup de sons. Per emetre aquests sons ens cal un conjunt d’òrgans que formen l’aparell fonatori permetent comunicar-nos a través de la parla de la següent manera. Necessitem l’aire que prové dels pulmons, aquest aire arriba a la laringe on es troben les cordes vocals provocant una vibració. Al mateix temps la llengua, els llavis i el vel del paladar donen forma al llenguatge articulant els diferents sons. Finalment, les cavitats de la faringe i la boca són els espais on ressonarà el so que volem emetre.
La logopèdia tracta els problemes de comunicació quan aquest mecanisme no funciona correctament o per trastorns relacionats.
Quins són els problemes que podem patir? El llenguatge i la parla impliquen funcions auditives, visuals, respiratòries, cerebrals i vocals. Per tant, l’alteració de qualsevol d’elles provocarà dificultats en la comunicació. Aquests trastorns poden ser d’entrada de la informació, els que pot tenir una persona amb problemes auditius, de processament això es dóna per exemple, en el cas de patir una alteració neurològica i de sortida de la informació, qualsevol alteració dels òrgans que permeten emetre la veu.
Molts d’aquests trastorns es detecten en els primers anys de vida però recorda si tens algun problema de comunicació o de veu has de consultar a l’otorinolaringòleg o al metge foniatra, ell serà el que diagnosticarà i decidirà quin tractament cal seguir.
A la conversa entre Esther i Anna es formulen preguntes com:
-       Hi ha molts òrgans i moltes funcions del nostre cos implicats en que ara mateix podem estar tenint aquesta conversa, que podem parlar oi?
-       El llenguatge és innat, ja naixem preparats per parlar o ho anem adquirint? La capacitat de parlar és innata, però l’adquisició del llenguatge es pot complicar.
-       A quina edat podem començar a notar alguna alteració del llenguatge en els nens petits?  Els problemes del llenguatge es poden detectar en el gest dels nadons
-       S’ha de fer  una diferenciació sobretot entre els 5 i 12 anys del que seria un retard del llenguatge i el que seria un trastorn específic del llenguatge?
-       Pregunta sobre la pel·lícula guardonada  amb 4 Oscars El Discurs del Rei, no se si també des del col·legi de Logopedes li’n donaríeu algun més per aquesta tasca de sensibilització que està fent.

No hay comentarios:

Publicar un comentario