Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !



Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...



Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!





14 abril 2011

Palabras al viento

“Palabras al viento” és un documental que tracta de la dislèxia. Va ser emès per “La 2” de TVE el 16 de gener del 2011.
En aquest documental diverses famílies amb fills amb dislèxia expliquen les seves vivències, les seves preocupacions i la lluita perquè els seus progenitors tinguin una vida digna.
La majoria de les famílies s’adonen del problema que té el seu fill/a per l’escola, la qual els informa que té dificultats en l’aprenentatge. Aleshores és quan els pares s’adrecen a un especialista i a partir d’aquí comença la intervenció logopèdica.
Cada vegada es fa més ressò de les dificultats en la lectura i l’escriptura. La societat ha hagut d’avançar i buscar millores per les persones amb aquestes dificultats.




En el documental es parla d’un mètode anomenat “Mil”, dissenyat especialment per a nens amb dislèxia que tenen dificultats a l’hora d’associar les lletres amb el so. Encara que, també, afavoreix l’aprenentatge a nens sense aquest trastorn. Amb aquest mètode es pretén fomentar la lectura a través del joc, fet que motiva als nens.
També es parla del mètode “Crolí” que es basa en l’observació de l’entorn i a partir d’aquí es treballa d’una manera més global. Aquest mètode només l’utilitzen escoles que treballen amb nens amb aquest trastorn. Això fa que se sentin més còmodes a l’hora de treballar, en saber que hi ha altres nens que tenen les mateixes dificultats que ell.
Actualment cal destacar un avenç important dins l’escola ordinària, ja que per sobre de tot va avançant cap una “escola inclusiva”. Això vol dir una escola per a tothom, on aprenen junts alumnes diferents (amb discapacitats, dificultats...). És per això que crec que ha de comptar amb bons recursos humans i materials perquè qualsevol alumne pugui ser atès segons les seves necessitats.
Molts nens amb aquest trastorn tenen algun familiar que també ho ha patit. El fet de saber que la dislèxia pot ser hereditària fa que els familiars que l’han patit siguin molt més conscients i es comencin a involucrar més ràpidament amb aquest problema.
Hem de saber que la dislèxia no només és un problema d’infants, sinó que també hi ha adults que hi conviuen, com per exemple l’actor Gabino Diego i l’escriptor Boris Izaguirre. Tots dos ens expliquen en el reportatge com van conviure amb la dislèxia al llarg de la seva infància i quins són els problemes que tenen actualment.
Vivim en una societat on la lectura i l’escriptura estan molt valorades i cal tenir en compte les persones que tenen dificultats i fer tot el possible per millorar el seu dia a dia. Això es pot aconseguir gràcies a la implicació de les famílies, els logopedes, l’escola i la societat en general.

Aquest documental es pot visualitzar en el següent enllaç: http://www.rtve.es/television/20110110/documentos-tv-palabras-viento/366640.shtml


Alba Garcia

1 comentario:

  1. Fa poc van tornar a repetir aquest reportatge del que parles a la tele, i em va semblar molt interesant... Em va agradar molt com el Boris Izaguirre i el Gabino Diego expliquen les seves experiencies. Realment els nens que no són diagnòsticats correctament ho poden passar molt malament, perquè els prenen per poc intel·ligents, maldestres...
    Gràcies per la recomanació!!

    Marta

    ResponderEliminar