Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !



Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...



Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!





28 marzo 2011

Dia Europeu de la Logopèdia

El dia 6 de març és el dia dedicat a la logopèdia. El CGCL (Consejo General de Colegios de Logopedas de España) va crear un vídeo molt interessant on s’explica de manera molt clara els diferents camps en què pot treballar un logopeda.
Ens deixa clarFinal del formulario que un logopeda no només ajuda a dir la /r/ sinó que et pot ajudar a dir tots els sons.
No només t’ajuda a parlar sinó que t’ajuda a expressar-te.
No és aquell que s’encarrega dels peus (aquest és el podòleg) però sí que et pot ajudar a trobar una bona postura per tal de poder projectar millor la veu.
També, s’encarrega de donar eines a les persones que han patit un trastorn neurològic, per tal de que aquestes es puguin expressar millor.
Hi ha persones majors que pateixen una demència (pertorbació total o parcial de les facultats mentals), que poden ser ajudades pel logopeda, per tal d’alentir el desenvolupament d’aquesta.
Una persona que pateix disfèmia (tartamudesa) també pot ser ajudada per un logopeda. La persona ha d’aprendre a dominar la disfèmia, no és la disfèmia que ha de dominar a la persona.
Fins els 6 anys els infants desenvolupen el llenguatge. Si un infant no intenta comunicar-se amb els altres (ja sigui amb el plor, el riure, la mirada), aquest infant necessita una atenció per part del logopeda.
Les disfàgies també són tractades pel logopeda. Potser algú no s’hagi aturat a pensar mai com es produeix la deglució. La considerem un acte involuntari que realitzem sense adonar-nos. Però hi ha persones que no poden menjar per la seva pròpia boca perquè la deglució que sembla “automàtica” no ho és per tothom.  El logopeda pot ajudar a la persona a trobar una manera per realitzar la deglució sense problemes.
Els pacients que han patit un càncer de laringe i han estat operats, també seran intervinguts per un logopeda. Aquests poden aconseguir parlar a través d’unes tècniques alternatives, ja que no tenen cordes vocals. No pretenen recuperar la seva veu anterior, sinó la comunicació.
I per últim, la deficiència auditiva. Com molt bé es diu al vídeo: “el no ver te aisla de los objetos, el no oir te aisla de las personas”.
Aquest és un resum sobre el vídeo on s’expliquen totes les funcions que té/ pot tenir un logopeda.
Vull fer força amb una frase que es diu durant el vídeo: “la teràpia logopèdica té un caràcter funcional molt més important que el formal”. El que és més important és comunicar-se, no importa si la forma és molt correcta. Cada persona ha de comunicar-se tenint en compte les seves possibilitats.
Com es pot observar i fent referència al principi, el logopeda no només és aquell que et mostra a dir la /r/.



Sefa Moll

1 comentario: